De oorsprong

Het verhaal van Botanical Beauty is er één om trots op te zijn. Het sprookje begint in 2009 wanneer Catharine van Everdingen - Chorus besluit haar succesvolle carrière in de advocatuur op te geven en zich te gaan bezighouden met natuurzuivere en biologische huidverzorgingsproducten. Vanaf het prachtige familielandgoed Noordenhoek in het pittoreske dorpje Deil gelegen aan de meanderende Linge in de Betuwe, richt zij, geïnspireerd door de geweldige kruidentuin op het Landgoed, Botanical Beauty op.

Botanical Beauty sluit aan bij de almaar grotere wordende vraag van de bewuste consument naar biologische en 100% natuurzuivere huidverzorgingsproducten. Met de prachtige kruidentuin op het Landgoed als inspiratie, breidt het aanbod van Botanical Beauty zich de jaren na oprichting langzaam maar gestaag uit.

Inmiddels zijn de 100% natuurzuivere, duurzame en biologische producten niet meer weg te denken uit menig beautysalon en zijn vele consumenten betoverd geraakt door de effectieve werking van de mooie, pure en eerlijke ingrediënten die wij gebruiken.

Oorsprong
Laat je inspireren

Laat je inspireren

Laat je voor jouw huidverzorgingsproducten inspireren door al het moois dat de natuur te bieden heeft. Wij nemen je graag mee naar de wereld die ons motiveert om het beste in jouw huid naar boven te halen!

Bekijk alle blogs

WIJ HOUDEN VAN DUURZAAMHEID EN KWALITEIT

Wat we nog graag met je delen

Productie

De productie van Botanical Beauty producten vindt plaats in Nederland en op ambachtelijke wijze. Gewoon, zoals het hoort. Zonder vervuilende productiemethoden, met de hand, vers op maat en met oog op een zo klein mogelijke ecologische voerafdruk. Weet je dat we op het Landgoed zelfs een deel van de productie op ons nemen? Wij werken vanzelfsprekend volgens de strikte cosmetica wetgeving en conformeren ons aan alle hygiënenormen die deze cosmetica wetgeving met zich mee brengt.

In de onderstaande video van Melk en Honing, uitgezonden door de EO op 2 september 2013, zie je hoe de producten van Botanical Beauty in de basis gemaakt worden. Tegenwoordig werken we nog steeds enkel met verse ingrediënten, al is er in de manier van produceren wel het een en ander veranderd. Onze producten worden inmiddels ontwikkeld en vervaardigd in een laboratorium, en deels in onze eigen productieruimte, conform strenge wettelijke normering. Jeanette, destijds in dienst als hoofd productie, heeft inmiddels het bedrijf verlaten. Haar enthousiasme, creativiteit en kennis zijn echter tot op de dag van vandaag nog aanwezig binnen ons bedrijf.

Team

Een team van researchers, ontwikkelaars, producenten, laboranten en experts op het gebied van biologische ontwikkelingen staan garant voor de kwaliteit van onze producten. Onze ingrediënten en producten worden dan ook uitgebreid getest. Daarnaast werken we op verschillende gebieden samen met consultants. Zo zorgen we ervoor dat we kwalitatief hoogstaande biologische producten kunnen leveren die effectief werken volgens de laatste inzichten (high tec).

Team
Ingrediënten en kruidentuin

Onze producten zitten boordevol natuurzuivere, biologische ingrediënten. We streven ernaar om onze kruiden, koudgeperste oliën en andere mooie ingrediënten uit onze directe omgeving te halen zodat we onze producten zo duurzaam mogelijk kunnen aanbieden. Voor ingrediënten waarbij dat niet lukt gaat onze voorkeur in ieder geval uit naar producten die uit Europa komen. In veruit de meeste gevallen lukt dat. Toch blijft de Kruidentuin op het Familie Landgoed in Deil onze grootste en mooiste inspiratiebron met in gedachten: If you can’t eat it, don’t put it on your skin!

Ingrediënten en kruidentuin
Biologisch

Wij werken zoveel als mogelijk met biologisch geteelde producten. Daarnaast werken wij ook met prachtige wilde plantenextracten, dode zee mineralen en natuurlijke vitaminen. Deze mooie en efficiënte ingrediënten kunnen echter niet gecontroleerd geteeld worden en daarom mogen ze het predicaat ‘biologisch’ niet hebben. Desondanks hebben we ervoor gekozen deze geweldige ingrediënten te integreren in al onze formules. Ondanks dat een certificering ons mooi zou passen, kiezen we er op dit moment niet voor. Een officiële certificering is namelijk duur en tijdrovend. Wij kiezen er daarom voor onze tijd te besteden aan de ontwikkeling van nog meer prachtige, natuurzuivere producten. Op het label van onze producten vind je de INCI (de ingrediëntendeclaratie) terug. En ook op de website kun je precies lezen welke ingrediënten we gebruiken en welke ingrediënten biologisch geteeld zijn.

Biologisch
Dierproefvrij en Veganistisch

Zowel onze ingrediënten als onze eindproducten zijn, als vanzelfsprekend, dierproefvrij. Daarnaast zijn onze producten geschikt voor veganisten.

Dierproefvrij en Veganistisch
Verpakkingen

Wij streven ernaar zo min mogelijk onnodige verpakking te gebruiken. Alle verpakkingen die wij gebruiken zijn recyclebaar. We streven naar het gebruik van verpakkingen die ‘zo duurzaam als mogelijk’ zijn. Het is op dit moment voor ons nog niet mogelijk om te kiezen voor 100% duurzame verpakkingen. Onze verpakkingen moet namelijk voldoen aan een aantal voorwaarden, waaronder: bescherming tegen bijvoorbeeld oxidatie en bacteriën. 100% duurzame verpakkingen die aan al onze voorwaarden voldoen, bestaan helaas nog niet. Omdat we dit wel nastreven, houden we de ontwikkelingen op dit gebied zeer scherp in de gaten.

Botanical Beauty kiest voor glas!

In 2017 zijn we voor een deel van onze producten overgestapt op glazen verpakkingen ipv plastic. Wil je weten waarom? In onze oceanen en zeeën drijft steeds meer plastic afval. Dit komt van afval wat op straat terecht komt, visnetten die achterblijven, maar ook door het wassen van synthetische kleding of door het poetsen van je tanden. Het nadeel van plastic is dat het niet vergaat. Dit betekent dat uiteindelijk alles terecht komt in onze zeeën en oceanen. Door verwering, zonlicht en golfslag valt groot plastic uit elkaar in kleine stukjes. Dit leidt tot ernstige verontreiniging. Voor het milieu, maar óók voor mens en dier.

In 1997 zeilde kapitein Charles Moore via een ongebruikelijke route van Hawaii via de North Pacific Gyre naar Zuid-Californië. Daar, midden op de Grote Oceaan, zag hij dagelijks stukken plastic drijven. Later keerde hij naar het gebied terug om nader onderzoek te doen. Het bleek te gaan om een significant hogere concentratie van plastic dan elders in de oceaan. Dat plastic bleek niet alleen te drijven, maar ook te zweven in de waterkolom. Moore noemde het verschijnsel de ‘Plastic Soup’, de term die nu in de hele wereld in gebruik is. Over de gevolgen van deze Plastic Soup, die vrij desastreus zijn, kunnen we boeken vol schrijven. Voor nu volstaat alleen de constatering dat er écht iets moet veranderen.

Al vanaf haar oprichting draagt Botanical Beauty bij aan een mooiere, schonere wereld waarin de Plastic Soup afneemt in plaats van toeneemt. Zo zijn bijvoorbeeld al onze producten microplastic vrij. Maar daarmee zijn we er nog niet. Weet je bijvoorbeeld dat plastic ook onze gezondheid beïnvloedt? De microplastics zitten namelijk ook in ons drinkwater. En helaas zitten er ook microplastics in ons voedsel. Eet je vis? Dan is de kans groot dat je naast de microplastics ook nog eens zware metalen binnenkrijgt. De Plastic Soup trekt namelijk zware metalen aan waarmee onze zeeën en oceanen ook vol zitten.

Daarom hebben we ervoor gekozen een flink aantal van onze producten in glas aan te bieden. Zo helpen we significant mee aan het terugdringen van microplastics! Bijkomend voordeel is overigens dat de toepassing van glas zorgt voor een prachtige, luxe en exclusieve uitstraling van onze 100% natuurzuivere en biologische producten.

Verpakkingen
Wereldlocatie in Deil

In 2009 richt Catharine van Everdingen, geïnspireerd door de geweldige kruidentuin op het familie landgoed Noordenhoek in het pittoreske dorpje Deil Botanical Beauty op. Tot op de dag van vandaag is dat prachtige Hollandse landgoed, met meer dan 300 jaar familiehistorie, het kloppend hart van Botanical Beauty. En terwijl de haan met z’n kippen lekker op het erf rondscharrelt, werkt, op deze prachtige historische locatie, een enthousiast en betrokken team dagelijks aan productontwikkeling en aan groei van het mooie merk dat Botanical Beauty is.

Wereldlocatie in Deil