Schoonheid, gezondheid en duurzaamheid in één

Catharine van Everdingen is de drijvende kracht achter Botanical Beauty. Zij richt het bedrijf in 2009 op met een duidelijke visie: wat je niet kunt eten, moet je ook niet op je huid smeren.

In haar zoektocht naar natuurzuivere en biologische verzorgingsproducten vindt ze niets dat voldoet aan haar eisen. Namelijk schoonheid, gezondheid én duurzaamheid verenigd in één verzorgingslijn. Dat is het begin van Botanical Beauty.

Haar inspiratiebron vindt ze in de prachtige kruidentuin op het familielandgoed in de Betuwe, waar zij met haar gezin op de voormalige kloosterboerderij woont. Vandaag de dag is Botanical Beauty nog altijd gevestigd op het landgoed. Elke aankoop draagt bij aan het behoud van het landgoed voor de toekomst.

De producten van Botanical Beauty zijn 100% natuurzuiver, biologisch, dierproefvrij en zonder microplastics. Ook de verpakkingen zijn milieuvriendelijk. Van glazen flessen tot papieren plakband: elke dag een beetje duurzamer.

Schoonheid, gezondheid en duurzaamheid in één
Bekijk video

100% natuurzuiver en biologisch

Wat je op je huid smeert, komt ook in je lichaam terecht. Maar liefst 60% ervan. Dagelijks krijg je ongemerkt rotzooi in je lichaam, omdat in de meeste verzorgingsproducten synthetische stoffen zitten. Kijk maar eens op onze lijst met foute stoffen en……schrik niet!

In onze natuurzuivere producten zitten geen chemische, synthetische stoffen. We werken enkel met natuurlijke ingrediënten, zoals lavendel, eucalyptus, argan en calendula. Alles van de beste kwaliteit én biologisch.

Je kunt namelijk een 100% zuivere amandelolie gebruiken, maar daar heb je niets aan als de amandelen bespoten zijn. Biologisch betekent vrij van gifstoffen en pesticiden. Daarin zijn wij als Nederlands merk uniek. Niet voor niets worden onze producten in een groot aantal beauty salons gebruikt.

Meer weten?

Lees alles over ons team, de (biologische) productie en onze ingrediënten.

100% natuurzuiver en biologisch

Voor een wereld zonder (micro)plastic

De plastic soep. Iedereen heeft er inmiddels van gehoord. Maar wat kunnen we eraan doen?

In ieder geval stoppen met het toevoegen van microplastics aan verzorgingsproducten. Zonder dat je het weet, spoel je dagelijks microplastics door de afvoer. Deze zitten vaak in producten als opvulmiddel.

Totaal onnodig vinden wij.

De organic skin care van Botanical Beauty is dan ook vrij van microplastics. Dat niet alleen: we kiezen ook voor milieuvriendelijke verpakkingen. Zo werken we veel met glazen flessen, kartonnen dozen en zelfs papieren plakband.

100% duurzame verpakkingen die aan al onze voorwaarden voldoen, bestaan helaas nog niet. We houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en blijven onze ecologische voetafdruk terugdringen. Elke dag weer.

Voor een wereld zonder (micro)plastic

Draag bij aan het behoud van het landgoed

Botanical Beauty is gevestigd op het prachtige historische familielandgoed Noordenhoek in de Betuwe. Hier runt de familie ook een ecologische boerderij. Daarnaast vind je er eeuwenoude landschappelijke elementen als meidoornscheerhagen en oude fruitbomen aan de slingerende Appeldijk.

Op het Landgoed wordt hard gewerkt om dit oeroude landschap en de authentieke gebouwen voor de toekomst te behouden. Met elke aankoop draag je bij aan het behoud van al dit moois!

Draag bij aan het behoud van het landgoed
Laat je inspireren

Laat je inspireren

Laat je voor jouw huidverzorgingsproducten inspireren door al het moois dat de natuur te bieden heeft. Wij nemen je graag mee naar de wereld die ons motiveert om het beste in jouw huid naar boven te halen!

Bekijk alle blogs

WIJ HOUDEN VAN DUURZAAMHEID EN KWALITEIT

Wat we nog graag met je delen

Productie

De productie van Botanical Beauty producten vindt plaats in Nederland en op ambachtelijke wijze. Gewoon, zoals het hoort. Zonder vervuilende productiemethoden, met de hand, vers op maat en met oog op een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Weet je dat we op het Landgoed zelfs een deel van de productie op ons nemen? Wij werken vanzelfsprekend volgens de strikte cosmetica wetgeving en conformeren ons aan alle hygiënenormen die deze cosmetica wetgeving met zich mee brengt.

In de onderstaande video van Melk en Honing, uitgezonden door de EO op 2 september 2013, zie je hoe de producten van Botanical Beauty in de basis gemaakt worden. Tegenwoordig werken we nog steeds enkel met verse ingrediënten, al is er in de manier van produceren wel het een en ander veranderd. Onze producten worden inmiddels ontwikkeld en vervaardigd in een laboratorium, en deels in onze eigen productieruimte, conform strenge wettelijke normering. Jeanette, destijds in dienst als hoofd productie, heeft inmiddels het bedrijf verlaten. Haar enthousiasme, creativiteit en kennis zijn echter tot op de dag van vandaag nog aanwezig binnen ons bedrijf.

Team

Een team van researchers, ontwikkelaars, producenten, laboranten en experts op het gebied van biologische ontwikkelingen staan garant voor de kwaliteit van onze producten. Onze ingrediënten en producten worden dan ook uitgebreid getest. Daarnaast werken we op verschillende gebieden samen met consultants. Zo zorgen we ervoor dat we kwalitatief hoogstaande biologische producten kunnen leveren die effectief werken volgens de laatste inzichten (high tec).

Team
Ingrediënten en kruidentuin

Onze producten zitten boordevol natuurzuivere, biologische ingrediënten. We streven ernaar om onze kruiden, koudgeperste oliën en andere mooie ingrediënten uit onze directe omgeving te halen zodat we onze producten zo duurzaam mogelijk kunnen aanbieden. Voor ingrediënten waarbij dat niet lukt gaat onze voorkeur in ieder geval uit naar producten die uit Europa komen. In veruit de meeste gevallen lukt dat. Toch blijft de Kruidentuin op het Familie Landgoed in Deil onze grootste en mooiste inspiratiebron met in gedachten: If you can’t eat it, don’t put it on your skin!

Ingrediënten en kruidentuin

Parfum
Wij gebruiken geen synthetische parfum in onze producten. Alle producten zijn 100% natuurzuiver en biologisch. De producten worden gegeurd met natuurlijke etherische oliën. Dit is slechts bij een heel klein percentage van onze producten het geval. De etherische oliën geven geur aan de producten, maar hebben tevens een therapeutische werking. Elke geur of geurcombinatie doet iets anders. Onze Calendula Rijstkiem lijn is helemaal vrij van etherische oliën en is daarom ook geurloos. Deze lijn is zéér geschikt voor mensen die een zeer gevoelige huid hebben.

Alcohol
Er zijn minstens zeven verschillende soorten alcohol. Niet alle soorten alcohol zijn slecht voor je huid. De alcohol die je beter kunt vermijden is de alcohol die ook in wijn en bier zit. Om te voorkomen dat mensen cosmetische producten op gaan drinken, moet er aan de alcohol die in cosmetica toegevoegd wordt een stofje gekoppeld worden dat er voor zorgt dat het product vies smaakt. Deze "vieze" alcohol heet 'alcohol denat' (denatured alcohol) of 'SD alcohol'. Andere namen die je terug kunt vinden in de ingrediëntenlijst zijn ethanol, ethyl alcohol, methanol, benzyl alcohol en isopropyl alcohol. In hoge concentraties kan deze alcohol je huid uitdrogen en de natuurlijke vetten van je huid afbreken. De alcohol tast dan de barrièrefunctie van je huid aan. Alcohol zorgt er ook voor dat de voorlopers van vitamine A (denk aan beta carotene en retinol) niet verder omgezet kunnen worden tot vitamine A zuur. Je huid krijgt dan een tekort aan deze "huidverjonger". Dit fenomeen verklaart ook deels de versnelde veroudering die je ziet bij alcoholisten.

In sommige producten gebruiken we, voor het maken van een heilzaam kruidenextract, natuurlijke ethyl alcohol om kruiden op te lossen. De concentratie natuurlijke ethyl alcohol die gebruikt wordt om kruiden op te lossen is zeer klein en daarom vrijwel verwaarloosbaar. Je hoeft je daar dus geen zorgen over te maken. De drager van dit kruidenextract kan rozenwater zijn of water of koudgeperste oliën die het grootste deel van het product vormen.

Er bestaan ook alcohol soorten die niet of nauwelijks de huid irriteren. Dit zijn cetyl alcohol, ceteary alcohol, myristyl alcohol en behenyl alcohol. Deze "vettige" alcoholen houden juist vocht in de huid en hoef je dus niet te vermijden. Enkele van onze producten bevatten deze vettige alcohol soort.

Foute stoffen in andere verzorgingsproducten versus goede stoffen
Op de foute stoffenlijst staan stoffen genoemd in andere verzorgingsproducten waarvoor je moet oppassen omdat ze niet goed zijn voor de huid. Kijk dus, op basis van deze lijst, vooral eens naar de ingrediënten in huidverzorgingsproducten die niet 100% natuurzuiver zijn en… schrik niet! Deze foute stoffen zitten dus niet in de producten van Botanical Beauty.
Biologisch

Wij werken zoveel als mogelijk met biologisch geteelde producten. Daarnaast werken wij ook met prachtige wilde plantenextracten, dode zee mineralen en natuurlijke vitaminen. Deze mooie en efficiënte ingrediënten kunnen echter niet gecontroleerd geteeld worden en daarom mogen ze het predicaat ‘biologisch’ niet hebben. Desondanks hebben we ervoor gekozen deze geweldige ingrediënten te integreren in al onze formules. Ondanks dat een certificering ons mooi zou passen, kiezen we er op dit moment niet voor. Een officiële certificering is namelijk duur en tijdrovend. Wij kiezen er daarom voor onze tijd te besteden aan de ontwikkeling van nog meer prachtige, natuurzuivere producten. Op het label van onze producten vind je de INCI (de ingrediëntendeclaratie) terug. Ook op de website kun je precies lezen welke ingrediënten we gebruiken en welke ingrediënten biologisch geteeld zijn.

Biologisch

Waarom zou je kiezen voor natuurlijke huidverzorgingsproducten?

De huid is ons grootste en belangrijkste orgaan. Het spreekt voor zich dat we om deze reden voorzichtig met dit orgaan moeten omgaan. Het doel van natuurlijke huidverzorging en natuurcosmetica is het evenwicht van de huid niet te verstoren, maar juist op natuurlijke wijze te voeden en te herstellen. Daarbij is het belangrijk dat de zuurgraad, de vetmantel en de natuurlijke bacteriën van de huid in balans blijven. We spreken hier over het biologisch evenwicht.

Het biologisch evenwicht van de huid

De huid is een geniaal orgaan dat zonder enige hulpmiddelen zichzelf uitstekend in stand kan houden. Het bedekt het hele lichaam en heeft tot doel dit lichaam te beschermen tegen uitdroging, onderkoeling en agressie van buitenaf. Enkele voorbeelden hiervan zijn talg, transpiratie en zuurgraad. Talg zorgt dat de huid soepel blijft. Transpiratie zorgt voor het afkoelen van onze lichaamstemperatuur. En infecties worden geweerd door de zuurgraad. Dit alles wordt door het biologisch evenwicht automatisch geregeld. Daar hoeven wij helemaal niets voor te doen. We zouden wel gek zijn om dit mechanisme te ontregelen! Cosmetica met synthetische ingrediënten die je op de huid aanbrengt, is van invloed op de huid en het lichaam. Synthetische en niet huideigen stoffen kunnen direct of indirect de verstoringen van het biologische evenwicht van de huid veroorzaken, vooral bij gebruik op de lange termijn. Natuurlijke ingrediënten zijn in feite de enige stoffen die de huid kunnen verzorgen. De basis van natuurcosmetica producten wordt gevormd door natuurlijke ingrediënten en heilzame planten, kruiden en bloemen. De producten ondersteunen het verzorgende en herstellende vermogen van de huid. De ingrediënten waaruit natuurlijke huidverzorgingsproducten zijn samengesteld, zijn afkomstig uit de natuur. Dus wees geïnformeerd en kies bewust. Onze vuistregel luidt: “Als je het niet kunt eten moet je het ook niet op je huid smeren”.

Natuurlijke geuren

Synthetische geurstoffen zijn vaak slecht afbreekbaar en kunnen zich in het milieu ophopen. Zij kunnen huidirritatie opwekken en bij hoge doses zijn deze stoffen zelfs giftig. Bovendien zijn er hormoonverstorende effecten op de voortplanting aangetoond. Vaak worden er Ftalaten gebruikt om de geur te fixeren. Ftalaten worden ook als weekmakers in plastic gebruikt. Het is een hoogst problematische stof die hormoonverstorend werkt en huid- en zaadcellen kan beschadigen. Een totaal ander aspect om even bij stil te staan is: de techniek staat letterlijk voor niets. Voor een habbekrats wordt synthetisch de meest fantastische geur en parfum in elkaar geknutseld. Daarmee kan een goedkoop en waardeloos product toch "lekker" gemaakt worden. Bij 100% natuurlijke huidverzorgingsproducten worden geen synthetische geurstoffen gebruikt. Het kleine gedeelte van onze producten dat gegeurd wordt, wordt dat met natuurlijke etherische oliën.

Het natuurlijke conserveringssysteem

Wij zijn trots op ons unieke, natuurlijke conserveringssysteem. De werking berust op plantenzuren, zoals anijs-, appel-, kaneel-, citroen- en salicylzuur. Ons conserveringssysteem is vrij van ruwe alcohol, petrochemicaliën, sodium lauryl sulfaat, polyethyleen, glycol en potentiële hormoon verstorende chemicaliën. Natuurlijke huidverzorgingsproducten bevatten geen synthetische chemicaliën of conserveringsmiddelen. Dit in tegenstelling tot de 'reguliere' huidverzorgingsproducten. De in gangbare shampoos gebruikte broomverbindingen worden ervan verdacht kankerverwekkend te zijn. Andere gebruikte synthetische stoffen, waaronder de bacterieremmer triclosan, hebben een verstorende werking op het geslachtelijke hormoonsysteem en kunnen overgevoeligheidsreacties van de huid teweegbrengen. Conserveringsmiddelen als parabenen en al het afgeleide gebruik worden ook veelvuldig toegepast. Deze conserveringsmiddelen doen hun werk heel goed. Zij stoppen alle enzymactiviteit in het product, waardoor het product niet bederft. Echter, conserveringsmiddelen blijven werken op de huid. Via de huid worden deze middelen in de bloedcirculatie opgenomen en zo komen ze uiteindelijk terecht in onze organen. De stabiel conserverende werking blijft ook in het lichaam actief, terwijl ze de normale enzymactiviteit van het lichaam lastigvallen. Dit kan, vooral op langere termijn en bij een inname van grote hoeveelheden, een probleem voor onze gezondheid vormen.

Houdbaarheid

Huidverzorgingsproducten hebben een houdbaarheidsdatum. Als deze verstreken is, heeft het product vaak geen effect meer. Na verloop van tijd kunnen er ook bacteriën in ontstaan die het risico op infecties vergroten. Vooral de natuurlijke en/of biologische producten bederven sneller. Dit komt doordat deze producten geen synthetische conserveringsmiddelen bevatten, zoals bijvoorbeeld parabenen. Ook paraffine en siliconenoliën worden vaak gebruikt om de houdbaarheid te verlengen. Deze stoffen zijn echter zeer slecht voor de huid. In onze producten worden deze stoffen daarom bewust deze stoffen gemeden. In plaats daarvan maken we gebruik van biologische en koudgeperste oliën.

Staat biologisch voor 100% natuurlijk

Tegenwoordig probeert elke producent van huidverzorgingsproducten mee te liften op het succes van de natuurlijke trend. De consument wordt flink om de tuin geleid. Zelfs op producten met slechts één natuurlijk ingrediënt staat doodleuk 'natuurlijk' of het allerlaatste mode woord 'Bio' vermeld. Bio, biologisch of natuurlijk is niet gelijk aan een natuurzuiver product. Het product kan heel goed parabenen, paraffine en andere synthetische stoffen bevatten. Kijk goed op de INCI lijst die verplicht op het product vermeld moet worden. Aangezien de absolute trend op dit moment 'Bio' is, willen wij hier toch iets dieper op in gaan. Allereerst helpen we graag een misvatting over '100% biologisch'de wereld uit: er bestaan geen cosmeticaproducten die 100% biologisch zijn. Waarschijnlijk is deze misvatting ontstaan doordat de consument biologische huidverzorging vergelijkt met biologische voeding. Fabrikanten en marketingmensen spelen hier natuurlijk slim op in. Maar een crème die uitsluitend uit 100% biologische ingrediënten bestaat simpelweg niet.... Biologisch geteelde ingrediënten kunnen betrekking hebben op plantaardige en botanische ingrediënten. In huidverzorgingsproducten geldt dit voor de plantaardige, etherische oliën en/of kruiden. Overige ingrediënten kunnen niet van biologische oorsprong zijn. Dit is een wezenlijk verschil met de voedingsindustrie. Wij gebruiken van de drie groepen (ingrediënten waar het kenmerk biologisch wel op van toepassing kan zijn), voornamelijk en waar mogelijk ingrediënten van biologische oorsprong en/of koudgeperst. Dit laatste staat voor onbewerkt en zo zuiver mogelijk.
Dierproefvrij en Veganistisch

Zowel onze ingrediënten als onze eindproducten zijn, als vanzelfsprekend, dierproefvrij. Daarnaast zijn onze producten geschikt voor veganisten.

Dierproefvrij en Veganistisch
Verpakkingen

Wij streven ernaar zo min mogelijk onnodige verpakking te gebruiken. Alle verpakkingen die wij gebruiken zijn recyclebaar. We streven naar het gebruik van verpakkingen die ‘zo duurzaam als mogelijk’ zijn. Het is op dit moment voor ons nog niet mogelijk om te kiezen voor 100% duurzame verpakkingen. Onze verpakkingen moet namelijk voldoen aan een aantal voorwaarden, waaronder: bescherming tegen bijvoorbeeld oxidatie en bacteriën. 100% duurzame verpakkingen die aan al onze voorwaarden voldoen, bestaan helaas nog niet. Omdat we dit wel nastreven, houden we de ontwikkelingen op dit gebied zeer scherp in de gaten.

Botanical Beauty kiest voor glas!

In 2017 zijn we voor een deel van onze producten overgestapt op glazen verpakkingen ipv plastic. Wil je weten waarom? In onze oceanen en zeeën drijft steeds meer plastic afval. Dit komt van afval wat op straat terecht komt, visnetten die achterblijven, maar ook door het wassen van synthetische kleding of door het poetsen van je tanden. Het nadeel van plastic is dat het niet vergaat. Dit betekent dat uiteindelijk alles terecht komt in onze zeeën en oceanen. Door verwering, zonlicht en golfslag valt groot plastic uit elkaar in kleine stukjes. Dit leidt tot ernstige verontreiniging. Voor het milieu, maar óók voor mens en dier.

In 1997 zeilde kapitein Charles Moore via een ongebruikelijke route van Hawaii via de North Pacific Gyre naar Zuid-Californië. Daar, midden op de Grote Oceaan, zag hij dagelijks stukken plastic drijven. Later keerde hij naar het gebied terug om nader onderzoek te doen. Het bleek te gaan om een significant hogere concentratie van plastic dan elders in de oceaan. Dat plastic bleek niet alleen te drijven, maar ook te zweven in de waterkolom. Moore noemde het verschijnsel de ‘Plastic Soup’, de term die nu in de hele wereld in gebruik is. Over de gevolgen van deze Plastic Soup, die vrij desastreus zijn, kunnen we boeken vol schrijven. Voor nu volstaat alleen de constatering dat er écht iets moet veranderen.

Al vanaf haar oprichting draagt Botanical Beauty bij aan een mooiere, schonere wereld waarin de Plastic Soup afneemt in plaats van toeneemt. Zo zijn bijvoorbeeld al onze producten microplastic vrij. Maar daarmee zijn we er nog niet. Weet je bijvoorbeeld dat plastic ook onze gezondheid beïnvloedt? De microplastics zitten namelijk ook in ons drinkwater. En helaas zitten er ook microplastics in ons voedsel. Eet je vis? Dan is de kans groot dat je naast de microplastics ook nog eens zware metalen binnenkrijgt. De Plastic Soup trekt namelijk zware metalen aan waarmee onze zeeën en oceanen ook vol zitten.

Daarom hebben we ervoor gekozen een flink aantal van onze producten in glas aan te bieden. Zo helpen we significant mee aan het terugdringen van microplastics! Bijkomend voordeel is overigens dat de toepassing van glas zorgt voor een prachtige, luxe en exclusieve uitstraling van onze 100% natuurzuivere en biologische producten.

Verpakkingen
Wereldlocatie in Deil

In 2009 richt Catharine van Everdingen, geïnspireerd door de geweldige kruidentuin op het familie landgoed Noordenhoek in het pittoreske dorpje Deil Botanical Beauty op. Tot op de dag van vandaag is dat prachtige Hollandse landgoed, met meer dan 300 jaar familiehistorie, het kloppend hart van Botanical Beauty. En terwijl de haan met z’n kippen lekker op het erf rondscharrelt, werkt, op deze prachtige historische locatie, een enthousiast en betrokken team dagelijks aan productontwikkeling en aan groei van het mooie merk dat Botanical Beauty is.

Wereldlocatie in Deil