23/06/2024

Onze natuurlijke zonnebrand en SPF


Door: Alexa Eijkman

Door een forse toename van het aantal huidkanker gevallen hebben wij de receptuur van onze natuurlijke zonnebrand vorig jaar veranderd. De nano-meetinstrumenten zijn gewijzigd en de SPF (Sun Protection Factor) is beter getest. De samenstelling van onze zonnebrandcrème is nu witte waas vrij (op een lichte huid) en matter (minder glanzend/olie) dan onze vorige formule. De geur en de ingrediënten zijn min of meer hetzelfde. Onze minerale zonnebrand is echt een super product dat heel fijn uitsmeert en heerlijk ruikt.

Vrij van nano-deeltjes

Veel natuurlijke zonnebrandcrèmes voegen nano toe. De schadelijke werking daarvan wordt vermoed, maar is nog niet bewezen. Nano dringt in ieder geval tot diep in de celkern door. Er wordt ook aanbevolen om de stof niet in te ademen via bijvoorbeeld zonnesprays. De natuurlijke zonnebrand van Botanical Beauty is vrij van nano-deeltjes.

Wat is huidkanker precies?

Dit is de meest voorkomende kanker onder blanke mensen. Het ontstaat doordat lichaamscellen zich blijven delen. Een aanwijzing is als je huid verandert. Je ontdekt bijvoorbeeld een raar bultje, vlekje of een wrat die maar niet weggaat, een wondje of zweertje gaat niet dicht. Of een ruw plekje of onrustige moedervlek verdwijnt niet en/of verandert in grootte en kleur. Helaas zijn dus niet alle vlekken en plekjes op onze huid onschadelijk. Dat komt door UVA- en UVB-straling. Ultraviolette straling onderdrukt het imuunsysteem. Met alle gevolgen van dien.

SPF (Sun Protection Factor)

Alleen wanneer je in de zon zit, is SPF nodig. Als je binnen bent, is het dus overbodig. Daarom splitsen wij dus heel bewust de dagcrèmes (deels met UVA) en de zonnemelk met SPF (UVB). Hierdoor kunnen we onze dagcrèmes vol met mooie verzorgende, verstevigende en verstrakkende ingrediënten stoppen en de zonnebrand precies afstemmen op het gebruik dat daarvoor nodig is. De natuurlijke zonnebrand van Botancial Beauty met SPF beschermt je huid tegen UVA- en UVB-straling dankzij het 100% natuurlijke filter zinkoxide. De zonnebrandcrème is drie jaar houdbaar.

Wat zit er in onze natuurlijke zonnebrand?

  • Jojoba olie, zonnebloem-olie & sheabutter (heilzaam en kalmeren de huid)
  • Kokosolie en zonnebloemolie (houden de huid soepel)
  • Antioxidant vitamine C
  • Natuurlijk filter zinkoxide

Factor en filters?

  • Factor SPF 20 is voldoende, want hoe hoger de factor, hoe meer schadelijke ingrediënten. Een hogere factor dan SPF 20 geeft maar heel weinig extra bescherming. Veel mensen gebruiken een (te) hoge factor zonnebrandcrème op hun huid.
  • Beter en veiliger is om een aantal x per dag te smeren met SPF 20 of lager dan 1 x met een hoge SPF. Factor 20 geeft rond de 88 – 90% bescherming. En factor 50 zo’n 95%. Niet zo veel meer dus.
  • Geen chemisch-synthetische filters. Synthetische filters (oxybenzonen) zijn veel in het nieuws geweest en worden in verband gebracht met allergische reacties, verstoring van de hormoonbalans en verhoging van de kans op borstkanker. Een chemische filter trekt in de huid en neemt het uv-licht op. Terwijl een minerale filter een beschermlaag op de huid aanbrengt en het licht terug weerkaatst. Het nadeel van een natuurlijke filter kan zijn dat het een witte waas geeft. Gelukkig is dat bij onze natuurlijke zonnebrandcrème niet zo.
  • De natuurlijke filter zinkoxide is beter voor huid en milieu, langer houdbaar en hierdoor treedt veel minder vaak zonneallergie of bultjes van de zon op.

Wit is het nieuwe bruin

Wit is trouwens wel het nieuwe bruin. Deze trend rukt steeds meer op vanuit Azië en Australië. Heel veel mensen lopen daar met een zonneparapluutjes of petjes en gebruiken natuurlijke zonnebrand met wel een witte waas. (We zijn overigens heel blij dat onze minerale zonnebrand geen witte waas meer heeft. Want we merkten dat klanten hier nog niet klaar voor zijn.) Niet meer weg te denken zijn daar de natuurlijke zonproducten met filters zoals zink en zinkoxide. Dit zijn verreweg de veiligste zonfilters zoals de natuurlijke zonnebrand van Botanical Beauty. Founder van Botanical Beauty Catharine van Everdingen-Chorus: “De nano-normen zijn enorm veel strenger geworden. Het lijkt wel of de nieuwe zonnebrand-generatie “beauty versus gezondheid” gaat zijn. In Australië loopt iedereen al wit.”

Advies

Breng voor je de zon in gaat de natuurlijke zonnebrand dun aan op een goed gehydrateerde en verzorgde huid. Herhaal dit om de twee uur voor blijvende bescherming. Vooral na het zwemmen, transpireren of afdrogen. Voor je je zonnebrand op je gezicht opdoet, eerst je huid verzorgen met een Antioxidanten Serum en één van onze Argan crèmes eventueel in combinatie met Rose Water Skinspray (een frisse hydratatie boost voor je gezicht), zo blijft je huid nog beter gehydrateerd.

Conclusie

De natuurlijke filter zinkoxide is (veel) beter voor huid, gezondheid en milieu en is langer houdbaar. Hierdoor treedt ook veel minder vaak zonneallergie of bultjes van de zon op. De minerale zonnebrand gebruikt deze natuurlijke filter, is mat, zonder nano, beschermt, verzorgt en hydrateert de gezonde huid.