07/05/2022

Plastic Soup

Door Alexa Eijkman

Botanical Beauty wil bijdragen aan een schonere en mooiere wereld. Daarom zijn alle producten van Botanical Beauty 100% microplastic vrij. Een groot aantal van de producten worden aangeboden in glas. Zo levert Botanical Beauty een belangrijke bijdrage aan het terugdringen van microplastics. Steeds meer plastic zwerfafval drijft in oceanen, zeeën, rivieren, (kust)wateren en meren. Dit komt door het dumpen van afval, maar ook door het wassen van synthetische kleding of door het poetsen van je tanden. Vijf enorme afvalbergen van microplastics, die Plastic Soup worden genoemd, dobberen en zinken in de oceaan, het blauwe hart van de planeet. Er valt zo veel over te schrijven, maar hier een uitleg in een notendop.

Ontdekking

Oceanograaf en zeekapitein Charles Moore ontdekte in 1997 midden op de Grote Oceaan een ronddobberend plastic kerkhof. Hij zag heel veel plastic dat verspreid was over kilometers zee. Moore keerde terug om onderzoek te doen naar dit rampzalige afvalverschijnsel, ook op andere plekken in de oceaan en noemde deze milieuramp de Plastic Soup. De aarde bestaat voor twee derde uit water. Het zal je dan ook niet verbazen dat de Plastic Soup een groot complex probleem is voor het milieu, dier en mens. Helaas wordt deze catastrofe alsmaar erger. De plastictroep hoopt zich op en verteert niet. Vandaar dat het waarschijnlijk voor altijd op de zeebodem zal blijven liggen. En het plasticgebruik stijgt ieder jaar. De afgelopen zestig jaar is de mens steeds meer plastic gaan gebruiken. Er werden alleen maar meer wegwerpartikelen geproduceerd. En jaarlijks stijgt de productie van plastic wereldwijd. Schrikbarend.

Drijvende vuilnisbelt

Onderzoekers denken dat de drijvende vuilnisbelt op zee ongeveer 34 keer zo groot is als Nederland. Het zwerfafval bestaat uit allerlei verschillende vormen plastic zoals flesjes – elke 5 minuten worden er 2 miljoen gebruikt-, dopjes, tandenborstels, roerstaafjes, wattenstaafjes, kratten, speelgoed, aanstekers, ballonnen, maaltijdverpakkingen, blikjes, chipszakken, plastic bestek en rietjes. Of het komt van plastic visnetten of rotzooi van schepen. Maar het is vooral afval dat mensen op straat of in de natuur gooien. Meer dan de helft van het zeeafval, waaronder plastic, zinkt naar de bodem van de zee. Ruim 90% van de Plastic Soup en zwerfafval bestaat uit plasticverpakkingen en 80% van het zeeplastic komt van het land. Jaarlijks wordt zo’n 8 miljoen ton aan plastic de zee in gedumpt. Niet te geloven, toch?

Microplastics

In de oceanen op aarde zijn vijf gigantische roterende zeestromingen of gyres. Dit zijn plekken in de oceaan waar diverse zeestromen in een enorme cirkelvormige beweging bij elkaar komen. Het zwerfvuil wordt meegesleurd door de zeestroming en de wind en blijft vervolgens ronddraaien in de grote draaikolk. Onder invloed van beweging door de golven en het zonlicht valt plastic uit elkaar in hele kleine deeltjes. Stukjes plastic waarvan het niet duidelijk is wat het ooit geweest is. Dit zijn microplastics. Het verspreidt zich steeds meer in het milieu. Dit soort plasticafval is heel moeilijk om op te ruimen omdat het dus allemaal kleine stukjes zijn. Dieren zien plastic vaak aan voor voedsel. Ze eten het op, worden ziek en gaan dood. Plastic beïnvloedt ook onze gezondheid. Microplastics zitten in ons drinkwater en in ons voedsel. De kans is groot dat als je vis eet, je naast microplastics ook zware metalen in je lijf krijgt.

Wat kan jij doen aan de Plastic Soup?

De gevolgen zijn desastreus. Het plastic vergaat niet. Vooral mini-verpakkingen zijn verschrikkelijk omdat ze niet te recyclen zijn. Hoe kun je er voor zorgen dat de Plastic Soup niet groter wordt? Door je bewust te zijn van hoe je leeft en wat je koopt. Charles Moore zegt: “stop het plastic bij de bron, aan land, voordat het de zee ingaat.“ Gelukkig geldt er per juli 2023 een verbod op het gratis verstrekken van plastic wegwerpbekers en -voedselverpakkingen voor eenmalig gebruik. In 2024 zijn plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen verboden als je in een horecagelegenheid, op een festival of op kantoor eet of drinkt. Herbruikbare borden en bekers zijn dan de norm om de plastic soep te voorkomen. Ook zou er binnen 7 jaar in alle EU-landen een statiegeldsysteem voor plasticflessen moeten worden ingevoerd om veel zwerfafval te kunnen tegengaan. Blijf het allemaal in de gaten houden!

En:

  • * Creëer bewustzijn bij mensen en vertel zo veel mogelijk over het plasticprobleem
  • * Gebruik geen plastictasjes meer voor boodschappen
  • * Afval scheiden: https://www.afvalscheidingswijzer.nl/
  • * Koop geen synthetische kleding (plastic microvezels komen vrij als het in de wasmachine zit)
  • * Laat geen ballonnen op
  • * Koop geen voedsel of drank in plasticverpakkingen en gebruik geen wegwerpplastics!
  • * Bekijk de film: A Plastic Ocean
  • * Denk aan éénmalig is schandalig: https://www.plasticsoupfoundation.org