27/02/2024

Wat is het verschil tussen een droge en een vochtarme huid?

Door Alexa Eijkman

Vaak denken mensen dat ze een droge huid hebben, maar dan hebben ze eigenlijk een vochtarme huid. Wat is nu eigenlijk het verschil?

Droge huid

Een droge huid heeft te weinig aan talg (olie). Het oogt dof, heeft een dunne structuur en zeer fijne poriën. Ook kan er een witte waas te zien zijn over de huid door schilfertjes. Je krijgt er kriebel van. En er zitten bijna nooit mee-eters of puistjes. Wat moet er gebeuren? De talg moet genormaliseerd worden. Weer in balans gebracht worden. Een droge huid heeft aanleg voor rimpels en/of hyper-pigmentatie (vaak een reactie op schade van de zon). Tip bij pigmentatie: 3 maal daags deppen met Dode Zee Water Puur.

Vochtarme huid

Een vochtarme (gedehydrateerde) huid heeft te weinig aan vocht. De meeste mensen hebben hier last van. Dat komt door het klimaat, de verwarming en bijvoorbeeld airco. Een vochtarme huid voelt trekkerig en schraal aan. Je kan er droogtelijntjes van krijgen. Heb je een vochtarme huid? Hydrateer het dan constant en drink veel water. Een vochtarme huid is te herkennen aan fijne lijntjes, kloven en/of schilfers. Er is vaak ook een glans te zien op de wangen en het voorhoofd. Overigens is een vochtarme huid geen huidtype, maar een huidconditie.

Wat nu? Beetje bij beetje voeden

Bij de geïrriteerde huiden moet je wel altijd bij de basis beginnen. Langzaam opbouwen met het aanbrengen van de huidverbeterende producten. Onze toptrainer Dorien legt het uit: “Vaak is het eerst nodig de vochtbalans van de huid te herstellen voordat een huidaandoening behandeld kan worden. Vergelijk je huid met een te droge plant. Eerst moet je de plant beetje bij beetje van vocht voorzien. Is dit voldoende, dan kan je pas gaan voeden. Zo werkt het ook met je geïrriteerde huid. Onze huid heeft een zelfherstellend vermogen en als deze verstoord is, stop het dan niet vol met allerlei laagjes waar de huid radeloos van wordt. Dan geef je de huid geen tijd tot herstel. Denk ook aan je voeding. Wat er aan de binnenkant gebeurt, vertelt onze huid namelijk aan de buitenkant.”

Wat is heilzaam voor jouw huid?

Het beste is om naar een Botanical Beauty-schoonheidsspecialiste te gaan die jou op maat advies kan geven. Of je komt een keer langs in de hooiberg in Deil voor een Puur Natuur Workshop. Dan leer je het allemaal. Superleuk en interessant!

Wil je alvast zelf aan de slag? Gebruik dan bij een droge huid de volgende huidverbeterende producten: Dode Zee Water Puur, Multi-Use Oil Calendula- Mandarijn of Rijstkiem en Rose Water Skin Spray. Neem het 3-stappenplan door hoe je dat precies doet.

En als je nou een vochtarme huid hebt, gebruik je een voedend en hydraterend masker van Aloë Vera Gel in combinatie met Multi Use Butter. Dode Zee-mineralen in het Dode Zee Water Puur, Dode Zee Modder en Dode Zee Badzout werken ook super heilzaam. Let op! Bouw het rustig op. Na een tijdje (ongeveer 2 weken) als je huid er klaar voor is, kan je naar de volgende stap: Face Scrub. Een week later ga je weer een stap verder en breng je de één van de volrijke Argan crèmes voor je dag- en nachtverzorging en het Antioxidanten Serum aan!