26/03/2021

‘Ik viel met mijn hoofd op mijn bureau van moeheid’Catharine overwon haar schildklierproblemen grotendeels zonder synthetische medicijnen en vond onderweg haar passie voor natuurzuivere voeding én huidverzorgingsproducten. Een portret van een vrouw met een missie.Door: Gera Chorus

Het knarsende grindpad langs het woonhuis in Deil, een rustig dorp in de Betuwe, eindigt bij een koetshuis, gelegen tussen een pruimenboomgaard, een weiland met grazende paarden en een kruidentuin met Eucalyptus en Lavendel. Op dit serene erf woont en werkt Catharine, eigenaar van Botanical Beauty, producent van biologische en 100% natuurzuivere huidverzorgingsproducten. Het koetshuis dient als bed & breakfast, waar gasten worden verwelkomd met vers gebakken appeltaart en biologische appelsap van het familielandgoed. In het woonhuis ontmoet ik Catharine.

Ziek
Het is zo’n tien jaar geleden dat een voetreflexologe haar vertelde dat ze een ontregelde schildklier had. ‘Ik werkte erg hard als advocaat en was de laatste tijd extreem moe. Ik viel met mijn hoofd op mijn bureau van moeheid’, vertelt Catharine aan de grote eiken keukentafel in Deil. De keuken kan vandaag nog gefotografeerd worden voor ‘Landleven’ of ‘Wonen – landelijke stijl’. Authentiek en smaakvol ingericht. Een landgoedkeuken, als dat woord bestaat. We drinken verse muntthee. ‘Ik liet mijn bloed testen en kreeg de bevestiging: ik had een ernstig schildklierprobleem’. Catharine belandde bij een endocrinoloog, een schildklierarts. Hij liet haar weten dat de eenvoudige en enige oplossing bestond uit het voortaan slikken van een medicijn. Een regulier, synthetisch schildkliermedicijn, dat 1 op de 10 Nederlanders slikt. ‘Ik voelde aan alles dat dat niet klopte, dat er meer moest zijn dan dat. Ik gaf aan dat ik de oplossing wilde zoeken in rust, voeding en leefomstandigheden. Volgens hem was dat niet mogelijk en hadden die dingen er niets mee te maken’.

Zoektocht naar het onmogelijke
Catharine ging naar huis en gooide het recept weg. In haar jeugd had haar moeder indruk gemaakt door bijna de hele inhoud van de medicijnkast weg te gooien. Haar broertje was namelijk op wonderlijke wijze van een ziekte genezen door een homeopatisch arts. Catharine was zich daardoor al lang bewust van het verschil tussen synthetische en natuurlijke medicijnen. Na de conclusie van de schildklierarts voelde ze een sterke opstandigheid en begon aan een ambitieuze zoektocht naar alle mogelijke manieren om haar gezondheid in het algemeen, en haar stofwisseling in het bijzonder, te verbeteren. ‘Je schildklier stuurt je stofwisseling aan. Als je zorgt dat je stofwisseling goed is, hoeft je schildklier minder hard te werken. Ik at al gezond, maar ben toen nog beter gaan kijken wat goed en wat niet goed voor mij was. Ik wilde alles weten. Ik ontdekte dingen die ik niet wist. Ik ging anders eten. In mijn geval betekende het bijvoorbeeld geen gluten meer, meer noten, kokosolie, meer groenten en nóg meer nadruk op natuurzuivere, biologische voeding. Daarnaast heb ik mij verdiept in redenen, levenshoudingen eigenlijk, die achter bepaalde ziektes kunnen schuilen en in de sterke connectie die bestaat tussen lichaam en geest. Ik wist: dit is een zaak van body én mind. Voor mij staat nu vast dat ik destijds een jachtig leven leidde, wat ik niet wilde. Ik deed wel wat ik leuk vond maar ik zag mijn kinderen niet genoeg. Dat knaagde aan mij’.

Wonder
Wat er toen gebeurde is een klein wonder te noemen. Catharine vond blijkbaar snel de juiste aanpassingen in haar voeding en leefstijl, op intuïtie zoals ze zelf zegt, en paste direct zoveel mogelijk toe. Ze bleef haar bloed testen en tot ongeloof van de artsen was na 6 weken haar bloedbeeld met de helft verbeterd. Ze had haar probleem voor 50% zonder medicijnen opgelost. In de jaren die volgden zou ze dat voortzetten tot 80%.

Na 6 weken aangepaste voeding en leefomstandigheden was haar bloedbeeld met de helft verbeterd. Het was dus mogelijk.

Maar dat was nog niet alles. Tijdens haar zoektocht leerde Catharine ook dat niet alleen voeding, maar ook 60% van wat je op je huid smeert, in je bloed terecht komt. ‘De meeste mensen weten natuurlijk dat voeding belangrijk is voor je lichaam, en dat E-nummers en suikers niet goed zijn voor je lichaamsprocessen. Maar wat niet iedereen beseft is dat hetzelfde geldt voor huidverzorgingsproducten’. Er kwam iemand op haar pad die, omwille van haar allergische kinderen, bezig was met mooie biologische huidproducten en van het één kwam het ander. Opmerkelijk genoeg startte Catharine juist in de zware herstelperiode van haar ziekte haar eigen bedrijf: Botanical Beauty. ‘Het was zeker geen kwestie van: ik gooi het roer om, ik wil een bedrijf beginnen. Ik was gewoon bezig met mijzelf te helen, en in die periode riep iemand mijn hulp in om een mooi recept te ontwikkelen tot een product. Een nieuwe hobby was geboren: dit 100% natuurzuivere product beschikbaar maken voor een grote doelgroep’. Niet lang daarna werd de hobby een bedrijf en inmiddels zijn de body butters, scrubs en gezichtscrèmes niet meer weg te denken uit vele schoonheidssalons in Nederland. De producten zijn zo zuiver dat ze eetbaar zijn. ‘Als je iets niet kunt eten, smeer het dan ook niet op je huid’, is de lijfspreuk van Catharine, die er tevens alles aan doet om zo duurzaam mogelijk te produceren.

We lopen door de tuin en de trotse eigenares wijst stralend aan: ‘Kijk, Calendula heeft mooie eigenschappen. Het werkt kalmerend en is heilzaam bij kneuzingen en littekens. Roos is verzorgend voor droge knieën, ellebogen, hielen. En heeft een heilzame werking bij een te sterke doorbloeding van de huid. Zo kan ik nog wel even doorgaan hoor’. Haar passie is overduidelijk. Ik krijg een snelcursus natuurzuivere tegenover synthetische huidverzorging.

Synthetische cosmetica
Synthetische stoffen zijn niet-natuurlijke, door mensen geproduceerde stoffen, meestal met behulp van chemische processen. Veel synthetische stoffen die voor cosmetica gebruikt worden zijn afvalproducten uit de petroleumindustrie die functioneren als goedkope conserveermiddelen. Wat synthetische cosmetica doet is het verstoren van het biologische evenwicht van de huid. Neem paraffine en vaseline. Bijna iedereen heeft wel eens gemerkt dat bij gebruik van bepaalde lipbalsems, de huid juist steeds meer gaat trekken en vraagt om meer. De reden is dat de vaseline of paraffine in het product de huideigen vetten heeft afgebroken. Sommige synthetische ingrediënten zijn bovendien natuurlijk ronduit slecht voor je gezondheid, zoals aluminium in deodorant, of oxybenzone in zonnemelk. En dan is er nog het probleem van microplastics. Minuscule plasticdeeltjes, in scrubs bijvoorbeeld, die in de zee (en in onze voedselketen) terechtkomen.

‘Blijf kritisch. Denk na over wat je eet, smeert en welke voetafdruk je achter laat’

Natuurcosmetica
Wat natuurcosmetica doet is juist het ondersteunen van het biologische evenwicht van de huid. Natuurzuivere conserveermiddelen bestaan ook, deze worden bijvoorbeeld uit plantenextracten gemaakt en zijn duur.
‘Producenten gebruiken synthetische stoffen natuurlijk omdat ze goedkoper zijn. Maar ook is er zowel bij de producent als bij de consument sprake van gemak, van een gangbare norm. En soms van ontkenning. Net als bij het uit de hand gelopen gebruik van plastic. We zijn met z’n allen in slaap gevallen, we stapten over dingen heen die belangrijk zijn. We moeten nu wakker worden en natuurzuivere producten maken waar dat mogelijk is en duurzaam produceren’.
Catharine is wel positief, besluit ze als ik op deze zonnige middag het landgoed weer verlaat en ze met mij meeloopt over het grindpad naar het hek. ‘Er is veel vraag naar natuurzuivere en biologische producten. Wat begonnen is als een trend, gaat blijven. Op vakbeurzen zie ik ondernemingen met vergelijkbare doelen als paddenstoelen uit de grond schieten. De bewustwording groeit. Ik zie het als mijn missie hieraan bij te dragen. Mijn boodschap is: of je nu ziek bent of kerngezond, blijf kritisch. Denk na over wat je eet, smeert en welke voetafdruk je achter laat’.


‘Wat betekent nu eigenlijk…’

Natuurzuiver = alle ingrediënten zijn natuurlijk en onbewerkt. Er zijn geen synthetische elementen toegevoegd. Tijdens het telen kunnen er in theorie wel chemicaliën zijn gebruikt.

Biologisch (= Organic) gaat een stap verder: er zijn ook geen pesticiden en chemicaliën gebruikt bij het teelproces.

Duurzaam = hoe ga je met je processen en verpakkingen om. Voorbeelden bij Botanical Beauty: ambachtelijke, handmatige processen, productie in Nederland, weinig transporturen, groene energie, schoonmaakmiddelen en inkt/drukwerk, milieuvriendelijke verpakkingen etc.