01/07/2022

Hooikoorts, voeding en Botanical Beauty

Door Alexa Eijkman

Dorien van der Vliet van Schoonheidssalon Dune – praktijk voor huidverbetering legt uit:

Het probleem: hooikoorts
Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel (pollen) van planten of bomen. Die pollen vliegen in de lente door de lucht. Ze komen dan in de slijmvliezen van je ogen en neus. Je gaat er van snotteren en niezen, krijgt een loopneus en hebt tranende ogen waar je kriebel aan kan hebben. Hooikoorts-aanvallen zijn vaak ‘s avonds en ‘s nachts het heftigst. “Je hele lijf staat in de fik”, vertelt Dorien.

Klanten met hooikoorts
Dorien: “Als klanten met hooikoorts komen, heb ik een hooikoorts-protocol. Ik leg ze uit waarom het steeds terugkomt. Het is een overgevoelige reactie, een allergie. Bij mensen met hooikoorts komt er te veel histamine vrij. Eén op de vijf Nederlanders heeft er last van. Vanaf maart kan het al beginnen.”

Wat is histamine?
Histamine is een neurotransmitter die belangrijke berichten vanuit de hersenen naar je lichaam overbrengt. Dit stofje wordt zelf door het lichaam aangemaakt, maar het komt ook voor in voeding, zoals vis, oude kaas, rode wijn, tomaten, bananen en eieren. Deze stof speelt een rol bij ons immuunsysteem. En als er teveel van vrijkomt, geeft dat soms nare verschijnselen zoals allergische reacties of stress.

De oplossing met voeding
Dorien heeft een speciaal behandelplan. “Ik vraag aan de klant wat ze wel of niet eten. Drinken ze wel genoeg? Hoe is je ontlasting? Hebben ze al uitgezocht van welke boom ze last hebben? Ik geef ze voedingsadvies (een histamine vrij-dieet) en een set met huidverbeterende producten van Botanical Beauty.”

Hooikoorts kan ook invloed hebben op je humeur. Ook zou je het aan je darmen kunnen merken zoals een opgeblazen gevoel.

Wat is juist goed om te eten? Een histaminevrij-dieet met extra antioxidanten
Blauwe bessen, pruimen, sinaasappel, appel, grapefruit, broccoli, tijm, rozemarijn, pompoen, pistachenoten, waterkers, rozemarijn en wortel.

Tip van Dorien: “Eet voldoende van deze producten. Hoe verser, hoe beter. En maak veel verse soepen. (Geen tomatensoep) Dat maakt je lichaam krachtiger.”

Wat kun je beter niet eten?
-Kruiden: anijs, kaneel, kruidnagel, mosterdzaad, komijn, koriander, kervel, gember, nootmuskaat en vanille
-Varkens- en lamsvlees: lever, vlees van wildsoorten en worst
-Zuivel: oude kaas, schimmelkaas, jonge kaas, yoghurt, kwark, karnemelk, biogarde, eiwit, crème fraiche, slagroom
-Vis: alle vis, met name makreel, tonijn, kabeljauw, haring, sardines, garnalen, schaal- en schelpdieren
-Groenten: tomaat, zuurkool, biet, paddenstoel, champignons, paprika, rabarber, (sperzie-)bonen, peulvruchten, aardappel
-Vruchten: avocado, aardbei, meloen, ananas, kiwi, grapefruit, frambozen, bananen, mango, vijgen, druiven, papaya
-Noten en zaden: pinda’s, walnoten, cashewnoten, zonnebloempitten
-Alcohol: rode wijn en bier. Dat zet de vaten uit
-Thee – het is beter gekookt water te drinken
-Verder: drop, soya, chocolade en pepermunt

Heb je hooikoorts-aanval?
Dan zijn dit de remmers: rode ui, appel, knoflook, groene thee (geen pickwick), kappertjes, bloemkool en Aloë Vera Gel (om te kalmeren en heeft een heilzame werking) van Botanical Beauty. Omega-3, visolie, probiotica en Aroma-therapie helpen ook een handje mee.

De oplossing met huidverbeterende producten van Botanical Beauty
Dorien doet een Botanical Beauty-reiniging in drie stappen om de huid van haar klant rustig te krijgen. “Binnen een week heb ik een prachtig resultaat behaald. Ik had een radeloos meisje dat gek werd van de hooikoorts en vier dagen later was datzelfde meisje heel blij met onze mooie producten”, aldus Dorien.

Welke producten zet ze in?
Je begint met Dode Zee Water Puur, Multi Use Butter of Multi Use Oil Calendula-Rijstkiem (mag ook
Calendula-Mandarijn) en Aloë Vera Gel. Kijk uit met Aloë Vera Gel, want het heeft ook soms een stimulerend effect. Dorien over Aloë Vera Gel: “Ik geef dit advies pas als ik er zeker van ben dat er niets kan gebeuren. Sommigen reageren daar wel heftig op.” Als de rust terug is in de huid, dan Face Scrub Calendula-Rijstkiem om de dag gebruiken. Let op! Gebruik de Reinigingslotion van de Argan Lijn niet.

Zie het verschil: