10/01/2023

Waarom is bio zoveel beter dan alleen 100% natuurzuiver?

 

Door Alexa Eijkman

Botanical Beauty werkt alleen met ingrediënten die je ook kunt opeten. Onze producten zijn 100% natuurzuiver én biologisch. Dat is uniek in Nederland. Er is veel natuurlijke concurrentie, maar er zijn heel weinig merken bio. Waarom is bio zoveel beter dan alleen 100% natuurzuiver?

Eerst maar eens uitleggen wat nu precies het verschil is tussen biologisch en 100% natuurzuiver. Honderd procent natuurzuiver betekent dat alle ingrediënten onbewerkt en natuurlijk zijn. Zonder chemische en synthetische toevoegingen. Er kunnen echter wel chemicaliën of gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt tijdens het telen van de (natuurlijke) ingrediënten.

Biologisch cq organic gaat een stap verder. Het houdt in dat er ook geen chemicaliën en andere gifstoffen bij het teelproces worden ingezet. Zo min mogelijk hulpstoffen worden er gebruikt. Op deze manier worden de mineralen en de vitaminen uit de plant behouden. Botanical Beauty-producten blijven 3 jaar houdbaar door o.a. plantzuren en algen. De ingrediënten van onze producten zijn etherische en plantaardige kruiden of oliën vol met werkzame stoffen die dus grotendeels biologisch geteeld zijn. Grotendeels omdat de mineralen die wij gebruiken uit bijvoorbeeld de Dode Zee niet “geteeld” zijn en daarom niet biologisch genoemd mogen worden.

Let op! Veel cosmetische merken pretenderen biologisch en/of natuurlijk te zijn, maar zijn het niet. Doe je eigen onderzoek en probeer ‘foute’ stoffen zoals bijvoorbeeld paraffine of paraffinum, vaseline, petroleum en lanoline zelf te herkennen. Dit kan je doen door de INCI-lijst (ingrediëntenlijst) maar eens grondig door te nemen op verpakkingen van de producten die je gebruikt.

Waarom worden schadelijke ingrediënten dan toch aan cosmetica- en huidverzorgingsproducten toegevoegd? Dat komt omdat minerale olie (gewonnen uit aardolie) goedkoop is en het heel lang houdbaar is. De cosmetica-industrie verdient er veel geld mee. Daarbij is het geur- en kleurloos en vettig waardoor het lekker uitsmeert. Het geeft een fijn gevoel op je huid, maar het kan je huid uitdrogen en je poriën verstoppen. Wij werken aan een beter milieu door ambachtelijk en duurzaam te produceren in Nederland.