15/01/2020

4 redenen waarom natuurzuivere huidproducten beter zijn voor het klimaat



Door: Isabel Shaw

De ene op de andere klimaatcrisis: het verschijnt steeds meer in het nieuws. Je zult je wel afvragen: waar gaat het heen met de wereld? Buiten dat de afgelopen jaren een toenemend aantal overstromingen, tsunami’s, cyclonen en vulkaanuitbarstingen hebben plaatsvonden, kampt Australië momenteel met de heftigste bosbranden in decennia. Wellicht heb je al een donatie gedaan aan de lokale reddingsdiensten, of ben je op zoek naar andere vormen van ondersteuning. Wordt het dan niet tijd dat we – buiten ons eetpatroon – ook gaan letten op wat we op onze huid smeren? Want wist jij dat de cosmetica industrie een van de meest vervuilende industrieën is ter wereld?

If you can’t eat it, don’t put it on your skin
Je hebt vast weleens op de achterkant van een shampoo fles gekeken en bij jezelf gedacht: wat betekent ‘cocamidepropyl betaine’ en ‘sodium lauryl sulfate’ nou weer? Nou juist. En dan staat er ook nog eens doodleuk ‘biologisch’ op de verpakking. Cosmetica producenten hoeven namelijk maar een héél klein percentage aan natuurlijke ingrediënten toe te voegen of ze kunnen al dit soort claims maken. Dat is heel vervelend, want buiten dat 60 procent1 in jouw bloedbaan terechtkomt, wordt de rest na een dagelijkse wasbeurt door het afvalwater meegevoerd (en in onze oceanen geloosd). Het is dus belangrijk om goed onderscheid te maken tussen synthetische meuk die moeilijk afbreekbaar is en natuurzuivere (onbewerkte) ingrediënten. Denk bijvoorbeeld aan een zonnebrand crème met chemische versus minerale Uv-filters. De eerste versie is het meest verkrijgbaar, en bevat soms nog weleens oxybenzone en octinoxate. Deze stoffen zijn zeer schadelijk voor koraalriffen: ze versnellen het ‘verblekingsproces’ en tasten het DNA aan. (Nano-vrije!) zinkoxide en titaniumdioxide daarentegen zijn natuurzuivere mineralen, dus die zijn wel milieuproof. Check daarom altijd even de ingrediënten op de verpakking voordat je iets koopt!

Wil jij weten welke ingrediënten natuurzuiver (en welke synthetisch) zijn? Check dan onze slechte stoffen lijst.

Say ‘bye-bye’ to the plastic soup
Ook bevatten natuurzuivere huidproducten geen kleine plastic deeltjes (oftewel ‘microbeads’) terwijl die wel te vinden zijn in ‘normale’ cosmetica. Dat is maar goed ook, want rioolwaterzuiveringsinstallaties zijn niet ontworpen om dit soort bestanddeeltjes uit het afvalwater te filteren. Eenmaal als ze in ons milieu terechtkomen, kunnen ze ook niet meer worden verwijderd. Dus wanneer je kiest voor natuurzuivere en biologische cosmetica, zul je ook niet bijdragen aan de plastic vervuiling van onze oceanen. Better safe than sorry!

Dan is er nog het probleem van de plastic verpakkingen. Zelfs voor natuurzuivere producenten is het nog niet in alle gevallen mogelijk om te kiezen voor 100 procent duurzame verpakkingen. Dit komt omdat de inhoud moet worden beschermd tegen bijvoorbeeld oxidatie en bacteriën. In sommige gevallen kan glas de oplossing bieden (bij Botanical Beauty zijn we o.a. overgestapt op glazen flesjes), maar over het algemeen valt er nog veel te leren. Wij houden in ieder geval de ontwikkelingen op dit gebied zeer scherp in de gaten!

Ben jij benieuwd of jouw gekochte producten microplastics bevatten? Check dan de verpakking voor woorden zoals polyethylene en polypropeen (de hele lijst vind je hier). Voor meer informatie over de plastic soup check dan ons vorige blogartikel.

Leave nature in its prime with a longer product lifetime
In tegenstelling tot zogenaamd ‘natuurlijke’ cosmetica is het merendeel van natuurzuivere huidproducten op oliebasis. Die producten bevatten grotendeels biologische (oftewel vers gekweekte en geteelde) ingrediënten, waardoor ze niet hoeven te worden verdund met water. Vanwege de hoge concentratie aan werkzame stoffen heb je maar een paar druppeltjes nodig, waardoor het product langer mee kan. Ideaal toch?

Bij Botanical Beauty gebruiken we – in plaats van synthetische conserveringsmiddelen zoals paraffine en siliconenoliën – uitsluitend biologische en koudgeperste oliën. Een heel lekker product is de multi use olie. Check bijvoorbeeld deze versie in de geur Calendula Mandarijn!

Less pollution is the best solution
Het klinkt misschien al bekend in de oren, maar biologische cosmetica producten hebben een lagere CO2 footprint dan menig ander verzorgingsproduct. Dit heeft te maken met verschillende factoren: de productie is kleinschaliger en er wordt niet met chemische productieprocessen gewerkt; men werkt met lokale telers; er worden zuivere grondstoffen gebruikt die niet bewerkt en niet bespoten zijn en grondstoffen worden zo dicht mogelijk bij huis bewerkt. Zo wordt er niet alleen bij de productie en het gebruik aan grondstoffen, maar ook in termen van transport minder uitgestoten. Klein maar fijn dus!

Ook bij Botanical Beauty vindt het merendeel van de productie plaats op locatie in Deil, Geldermalsen. Wil jij op de hoogte blijven van tips en tricks op het gebied van natuurzuivere huidverzorging? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Bronnenlijst
https://www.nsmbl.nl/betekenis-termen-huidverzorging/
http://www.beauty-review.nl/natuurlijke-versus-synthetische-cosmetica
https://www.ncv-cosmetica.nl/cosmetica/natuurlijke-cosmetica/
https://www.junglamsterdam.com/blogpost.zonnebrand/
https://www.vogue.nl/beauty-health/huid/a22589750/minerale-zonnebrand/
https://www.milieucentraal.nl/bewust-winkelen/spullen-en-diensten/cosmetica/
https://www.wur.nl/upload_mm/f/e/2/985b1e2b-b175-46c3-8557-b74ca8301f7d_Voedselkilometers_smallestFileSize.pdf
https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/de-aanpak-van-microplastics-zit-vol-haken-en-ogen~b6a905d4/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

1Zie No More Dirty Looks (2010) van Siobhan O’Connor en Alexandra Spunt.